Er woedde al enkele dagen een flinke storm door Geffen: de wind blies hoog van de toren en floot door de straten, de regen sloeg tegen de daken en de takken tikten een opzwepend ritme: er hing muziek in de lucht! Gelukkig besloot de wind een paar uur te gaan liggen om plaats te maken voor de onstuimige klanken van de blaaskapellen die van heinde en verre kwamen om deel te nemen aan het Geffes Stroat Toetoere. En wat bleek? Alle toeters, blazers en trommelslagers maakten samen meer geluid dan windkracht 10: daar kan geen enkele storm tegenop. Bovendien klinkt het ook veel gezelliger en werkt het aanstekelijk!

De kapellen toonden stuk voor stuk hun muzikale kunsten en aan de gezichten te zien had iedereen er veel schik in. Niet alleen de muzikanten, maar ook het publiek had het zichtbaar naar de zin: er werd flink gedanst, veel gehost en uit volle borst gezongen.
In de deelnemende cafés was het dan ook een drukte van belang: dat bleek wel uit de aangeslagen ramen waar de condensdruppels van afgleden. En niet alleen de cafés maar ook de straten werden gevuld met melodieuze klanken. Alle noten van de diverse toonladders zijn deze avond wel aan bod gekomen.

Rond het middernachtelijk uur werd er weer ruim baan gemaakt voor de wind, die toch wilde proberen harder te fluiten dan alle deelnemende kapellen samen. Jammer hoor, Meneer Wind: het is je niet gelukt!

Foto’s door Gilbert van de Meulenreek.